Landkaart  

Mauritius!

Mauritius >

Flash map.

Alles over

Mauritius!Mauritius
De republiek Mauritius ligt voor de oostkust van Afrika, 855 km ten oosten van Madagaskar, in de Indische Oceaan. Het eiland is ongeveer zo groot als de provincie Noord Holland en er wonen 1,2 miljoen mensen, wat neerkomt op 625 inwoners per km2. Het is ook een vrij jong eiland, want bijna de helft van de inwoners is 21 jaar of jonger.
Mauritius wordt bewoond door een exotische mix van culturen. 69% van de inwoners zijn Indiers, 27% zijn Creolen (afstammelingen van Afrikaanse slaven met Europees bloed) en 3% is Chinees. De officiele taal is Engels, de schrijftaal is Frans, en de voertaal is Creools. Alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, rijden ze op Mauritius links, terwijl de verkeersborden in het Frans zijn.

Republiek van Mauritius
Mauritius stond voor het eerst op de kaart in 1502 als ‘Dina Margabin’ of ‘Dina Robin’. De naam stamt uit Nederland: in de tijd van de VOC kwamen zeelui, onderweg naar Java, op het eiland terecht. Na ons bereikten ook Fransen en Engelsen Mauritius. Door de aanleg van het Suez-kanaal hoefden Europeanen er niet meer langs te varen, waarna het eiland in verval raakte. Toen de Engelsen er een vlieg- en marinebasis van maakten, is Mauritius weer bij de wereld gaan horen. Het binnenland ligt vol met natuurlijke en architectonische schatten, bovendien heeft Mauritius mooie stranden en lagunes.
Het eiland werd in 1968 pas onafhankelijk van Groot Brittanie, en het duurde nog tot 1992 voordat de Republic of Mauritius werd uitgeroepen. Tegenwoordig zijn de Hindoes de belangrijkste groep op het eiland, en zij bekleden ook de belangrijkste posten binnen de regering. Het waren trouwens de fanatieke Hollanders, die de legendarische Dodo uitroeide.

"De dode Dodo
De Dodo was een soort kalkoen-achtige vogel, die niet kon vliegen, en die alleen op Mauritius voorkwam. De Dodo was zo vriendelijk, dat hij zich gemakkelijk liet vangen, en binnen honderd jaar waren alle Dodo’s opgegeten door de Hollandse zeelui…."


De meest belangrijke plaatsen zijn: Port Louis , Curepipe, Grand Bay, Mahébourg
De hoofdstad van Mauritius is Port Louis en de totale oppervlakte is 2.040 km.

Op het eiland zijn mooie watervallen, diverse musea, tempels en andere bezienswaardigheden.
Strandliefhebbers moeten echt even gaan buurten op het Ile aux Cerfs aan de oostkust van Mauritius. Dit eilandje heeft eindeloze stranden met schaduwrijke plekjes en lagoons met het helderste turquois-blauwe water van heel Mauritius.
Het heeft veel mogelijkheden voor recreatie en watersport. Op slechts enkele meters afstand, gescheiden door een smalle strook zeewater waar je doorheen kunt waden, bevindt zich het ruige eilandje Mangénie.

De Mauritiaanse keuken is veelzijdig, wat niet meer dan logisch is met al die verschillende volken. Ze eten hier vooral pittige groenten of gekonfijte zuidvruchten met kruiden in azijn ('achards') en rijst. En vers fruit: papaya’s, watermeloenen, ananas, bananen, goyaves, passievruchten, bigarades, citroenen, lychees, mango's, corrosols en longanes.
De specialiteit van Mauritius is Koffie!! Die wordt hier 'op z'n Creools' gedronken, namelijk met vanillearoma.

Cultuur

Op Mauritius vind je verschillende volkeren die in de loop van de eeuwen uit Europa, Azië, Afrika en Madagaskar hierheen trokken. Allemaal hebben ze hun eigen gewoontes, talen en religies (hindoeïsme, katholicisme, islam en protestantisme) meegebracht. Dat heeft als voordeel dat er het hele jaar door lekker veel feesten zijn. Het prettige is ook dat al deze verschillende mensen zonder grote problemen met elkaar op het eiland leven.
Religie :Hindoestaans, katholiek, islamitisch, protestants.Duiken
Mauritius is een duik- en snorkelparadijs. De duiklocaties zijn sterk afhankelijk van wat u graag wilt zien. De oostkust heeft betere duiklocaties, maar is iets kouder dan de westkust. Sommige delen in het zuiden hebben geen rif en zijn dus erg gevaarlijk door de grote golven. Op verschillende plaatsen voor de kust zijn recente wrakken tot zinken gebracht, om het leven rondom het rif te bevorderen.

Koraalrif
Dit treft u rondom het gehele gebied aan. Bekende plekken zijn: Le Morne, Flic en Flac en Trou Aux Biches. Bij Grand Bay in het noorden ligt een interessante vulkanische krater, die vaak bezocht wordt door haaien en roggen.

Alen en Murenen

De 'Serpent Rank' bij Flic en Flac, in elk hoekje treft u wel een aal of murene aan, sommigen met een lengte van 3 meter. Tevens kunt u hier schorpioenen, steenvissen en leeuwvissen aantreffen.

Grotduiken

De ' Kathedraal' bij Flic en Flac is waarschijnlijk de meest bekende duiklocatie. Het is een interessante klif van 35 meter diep. Op de bodem kunt u een grot binnengaan, die een plafond heeft van 10 meter. In deze grot treft u vaak zeekreeften en scholen vissen.

Wrakken

Een aantal wrakken is bewust tot zinken gebracht door de Marine Conservation Society. U vindt deze bijvoorbeeld bij Flic en Flac en Trou Aux Biches.

Snorkelen
Uiteraard zijn er rondom Mauritius ook voldoende plekken om te snorkelen. Een ideale plek is de lagune bij Flic en Flac. Het water reikt op veel plaatsen niet verder dan de borst. Hou wel in de gaten dat sommige plekken ineens 3 meter diep kunnen zijn.

De beste tijd om te duiken is in de Mauritiaanse zomer van oktober tot juni, dan is het water warmer dan de andere maanden. Gedurende de overige maanden kan ook wel gedoken worden, maar dan is de watertemperatuur gemiddeld 20°Celsius.


Kleding
U hoeft eigenlijk alleen maar lichte zomerkleren en wat casual kleding in te pakken als u alleen op strandvakantie gaat in Mauritius. Als u ook het binnenland in trekt en nationale parken gaat bezoeken adviseren wij u een paar wandelschoenen mee te nemen en een sweater / zomerjasje voor de iets wat frissere avonden.

Feestdagen

Door de mengelmoes van religies zijn er zoveel feestdagen dat dit neerkomt op een gemiddelde van één dag per week. Een deel van de bevolking viert dan uitbundig feest. Toeristen kunnen deze inheemse feesten meebeleven en vooral de Hindoefestivals en het Chinees Nieuwjaar zijn zeer bijzonder om mee te maken en leveren prachtige foto’s op.
Hieronder een aantal feestdagen:
 • 1 januari: Nieuwjaarsdag.
 • Januari: Cavadee
 • Januari - februari: Chinees Nieuwjaar of Lentefeest.
 • Februari/maart: Maha Shivaratree, Hindoestaanse pelgrimstocht naar het heilige meer Ganga-Taloa
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 8-9 september: Feest van Père Laval, een zalig verklaarde missionari.
 • Oktober - november: Divali, Hindoestaans feest van de godin van de rijkdom 'Laksmi' met veel kaarsen en lampionnen
 • Oktober - november: Ganga Asnan
 • 2 november: Fête des Morts
 • 25 december: Kerstmis

Taal
Engels is de officiële taal in Mauritius, maar er worden in totaal 22 talen gesproken. Bijna iedere Mauritiaan is tweetalig. Creools wordt door alle bevolkingsgroepen gesproken, daarnaast spreekt men Frans, Engels, Urdu, Chinees, Tamil, Bhojpuri of een andere Hindi-variant.

Eten en drinken

Het eten in Mauritius is een mix van alle culturen die hier zijn samengekomen. De Indische invloed op de Mauritaanse keuken is zeer groot. Biryani wordt vaak geserveerd, dit is een mix van uien, aardappel en gele rijst. Butien de Indische keuken zijn er ook Chinese, Afrikaanse, Europese en diverse Aziatische restaurants op Mauritius aanwezig. Het eten is in de lokale restaurants is goedkoper dan bij de hotels. Een lunch bedraagt ongeveer MUR 200 en een diner MUR 375. De frisdranken zijn rond de MUR 25 en een biertje MUR 45.

Media
De belangrijkste nationale kranten zijn: Le Mauricien, L’ Express, Le Matinale en 5 Plus. Verder zijn er ook nog verschillende magazines die wekelijks uitkomen zoals: Business Magazine, Weekend en Defiplus.

De nationale televisie netwerk is MBC en heeft 3 zenders. Het nieuws wordt op een van deze zenders elke om 19.30 in het Frans uitgezonden en om 21.00 in het engels.
Bijna alle hotels hebben een satelliet, zodat ze ook buitenlandse zenders kunnen ontvangen.

Communicatie
Het post kantoor in Port Louis (in Quay street) is van maandag t/m vrijdag open van 8.15 tot 11.15 en van 12.00 tot 16.00. Op zaterdag is het postkantoor open van 8.00 tot 11.45.

Er is een goed mobiel netwerk in Mauritius. U kunt telefoonkaarten kopen bij Mauritius Telecom. Het is verder mogelijk om een simkaart te kopen voor uw eigen mobiele telefoon of u kunt eventueel een mobiele telefoon huren van Emtel.

Geld
De munteenheid in Mauritius is Roepie (MUR). Er zijn biljetten van 25, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 roepie en munten van 1, 5, 10 en 20.
De banken op Mauritius zijn elke maandag t/m vrijdag open van 9.00 tot 15.00. Op nationale vrije dagen en op zaterdag en zondag zijn ze gesloten. Hier kunt u eventueel uw geld omwisselen of uw travellercheques inleveren. Er zijn bovendien genoeg geldautomaten in Mauritius, maar als u zeker wilt zijn om er ook een is op de plaats van bestemming kunt u even kijken op www.mastercard.com/atmlocator of http://visa.via.infonow.net/locator/global.

Banken en de meeste hotels, restaurants en toeristische winkeltjes accepteren credit cards. Neem naast u pinpas, credit card en / of travellercheques altijd ook wat contant geld mee.

Wanneer u op het vliegveld van Mauritius arriveert, treft u bij de uiteinde van het vliegveld 7 wisselkantoren aan. Hier kunt u uw euro's omwisselen naar Mauritiaanse Roepies.

Douane
Passagiers ouder dan 18 jaar mogen de volgende duty-free artikelen importeren:
 • 250 gram tabacco (inclusief sigaretten en sigaren)
 • 1 liter aan sterke drank
 • 2 liter aan wijn, ale of bier
 • Een halve liter parfum

Visum
Men heeft geen visum nodig. Een paspoort dient tenminste 6 maanden na terugkomst geldig te zijn. Mocht men tijdens de reis niet over een geldig paspoort beschikken, dan zijn de consequenties voor de persoon in kwestie voor eigen rekening.

Transport

In Mauritius wordt er links gereden en u moet verkeer van rechts voorrang geven. Om in Mauritius te mogen autorijden, moet u eerst in Nederland een internationaal rijbewijs halen.

Er rijden bussen van een uitstekende kwaliteit naar alle delen van het eiland. De taxi’s die er rondrijden hebben een witte kentekenplaat met zwarte cijfers en letters. De taxi’s hebben allemaal een meter.

De internationale luchthaven ligt bij Plaissance aan de zuidoostkust van het eiland. De nationale luchtvaartmaatschappij is Air Mauritius. De vlucht van Schiphol naar Mauritius duurt ongeveer 12 uur.

Elektriciteit
De elektriciteit in Mauritius is 220 volt en er zijn 2 verschillende stekkers, namelijk de normale Europese stekker zoals hier in Nederland (2 dunne ronde pinnen) en de Engelse stekker (3 platte pinnen).

Tijd
De tijd in Mauritius is +4 Greenwich Mean Time.

Medische informatie

Publieke medische verzorging zoals klinieken en ziekenhuizen zijn door het hele land verspreid. Verder is er een groot aantal privé klinieken. Er zijn overal apotheken op het eiland (open van 8u.30 tot 18 uur - uitgezonderd op zondag).

Wij raden u altijd aan om na te gaan welke inentingen aanbevolen worden voor het gebied dat u gaat bezoeken. Voor meer informatie over inentingen en voorzorgsmaatregelen ten behoeve van malaria verwijzen wij u door naar de GGD.

Weetjes
 • De hoogste berg is 828 meter en heet Piton de la Petite Rivière Noire
 • De langste rivier is Grand River South East, deze rivier is 34 kilometer lang. De rivier komt bij Beau Champ samen met de Indische Oceaan.
 • De hoogste waterval ligt bij Tamarin. Hier valt het water 295 meter de diepte in.
 • De meeste regen valt in de regio van Curepipe, jaarlijks valt hier gemiddeld 3 meter regen.
 • De west kust in het warmste gedeelte van Mauritius, de temperatuur haalt hier gedurende de zomer makkelijk de 31 graden
 • De oost kust is een stuk winderig, voornamelijk tijdens de wintermaanden juni t/m augustus.
 • De maanden december t/m maart zijn de warmste maanden van het jaar, maar ook de natste maanden. Juni t/m augustus zijn de koudste maanden en in oktober is de droogste maand.

Tips
Mauritius is een veilig land om door heen te reizen. Hier een paar tips die altijd belangrijk en handig zijn als u op reis bent:
 • Hou ten alle tijden zicht op uw spullen
 • Wees voorzichtig als u geld aan het pinnen bent en houdt u tas goed in de gaten
 • Draag niet al te veel blinkende sieraden
 • Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto
 • Maak alleen gebruik van excursie tour-operators (zoals voor sightseeing trips en boottochten) die een licentie hebben.
 • Laat je paspoort, vliegtickets, waardevolle sieraden en grote sommen geld achter in hotelkamer in een kluis
 • Ga niet op plaatsen zwemmen, snorkelen en/of duiken waar dit verboden is.


Handige nummers
 • Immigratie kantoor: +230 210 9312
 • Vliegveld: +230 603 3754
 • Port Louis ziekenhuis: +230 212 3201
 • Toerisme bureau +230 210 1545
 • Politie/Ambulance: 999
 • Brandweer: 995
 • PDF Brochure
 • Fotogalerij

  Mauritius!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

  Nieuwsbrief

  Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief: